Blogi

IMG 3507

Aloittelijan ajatuksia

Minulla tuli vappuna täyteen vauhdikas ja erittäin kiinnostava vuosi Vexven toimitusjohtajana. Suomen kaukolämpöalalla vuoden kokemuksella ei oikein voi kerskua – eri yrityksissä toimii suuri määrä erittäin kokeneita ammattilaisia. Mutta tehdäänpä välttämättömyydestä hyve eli miltä kaukolämpöala ja –bisnes näyttää untuvikosta?

“Kaukolämpö on hyvin pidetty, kaunis salaisuus.”

Tehokas, luotettava ja helppo lämmitysmuoto monenlaisille asiakkaille. Mutta kun kerron tuttaville olevani nyt töissä kaukolämpöalalla, suurin osa katsoo huuli pyöreänä, että ”ööö… onko se sitä mikä tulee patterista?” Kaukolämpö on niin loistava keksintö, että se pitäisi keksiä, ellei sitä jo olisi keksitty.

“Alan ammattilaiset tuottavat elintärkeää peruspalvelua.”

Toimialana voimme parantaa paljon sitä miten kerromme kaukolämmön ilosanomasta. Hyvä puoli on, että ala on täynnä osaamisestaan ylpeitä ammattinaisia ja -miehiä. Suunnittelijat, käytön ammattilaiset, urakoitsijat, komponentti- ja palvelutoimittajat – kaikki tietävät toimivansa alalla, joka tuottaa elintärkeää peruspalvelua kaikille kansalaisille. Jokainen tietää, että ilman hänen osaamistaan lämmitysketju voi katketa kriittisestä kohtaa.

“Yhdistyksellä on tärkeä rooli ajatustenvaihdon moottorina.”

Kaukolämpöhän on tosiasiassa lähilämpöä. Palvelemme paikallisia asiakkaita. Hieno tehtävä, mutta kolikon toinen puoli on, ettemme luontaisesti jatkuvasti tapaa kollegoita muualta Suomesta, puhumattakaan ulkomailta. Olisi helppo siiloutua. Meiltä kaikilta vaaditaan aktiivisuutta hakea uusia vaikutteita jos ei nyt merta edempää niin ainakin kotijärveä kauempaa. FinDHC:lla on oma tärkeä roolinsa ajatustenvaihdon moottorina.

Kaukolämpö on ainoa lämmitysmuoto, joka mahdollistaa uusiutuvan energian käytön merkittävän lisäämisen laajassa mittakaavassa. Voimme parantaa kustannustehokkuutta lisäämällä verkostosta saatavaa ajantasaista informaatiota ja käyttämällä sitä ennakkoluulottomasti. Voimme tarjota asiakkaille aiempaa enemmän informaatiota – sitä ilosanomaa. Tieto ei lisää tuskaa, vaan tieto lisää sitoutumista ja antaa mielenrauhaa.

Kirjoittajana Jussi Vanhanen, toimitusjohtaja, Vexve Oy