Kehittyvät palvelut

ipad Man in safety helmet examining gauge near water basin in

Huomisen arvoinen digitaalinen toimintaympäristö

Digitan toiminta IoT-palveluiden saralla

Digita on vakaa kotimainen toimija, jolla on esineiden internetiä eli IoT:ta varten valmis infrastruktuuri palvelualustaksi yrityskumppaneidemme ratkaisuille. Tarjoamme koko maan kattavan IoT-verkon, jossa hyödynnetään LoRaWAN-teknologiaa (Long Range Wide Area Network).

Yhdessä kumppaniemme kanssa tarjoamme moninaisia IoT-palveluita, joita hyödyntävät niin julkishallinnon toimijat kuin myös lukuisat eri vesi- ja energiayhtiöt. Ratkaisujemme avulla muun muassa vesihuoltoverkkoa ja vedenkulutusta voidaan seurata reaaliajassa yhä tehokkaammin.

Brändiuudistuksen myötä uusia tuulia

Digitassa toteutettiin brändiuudistus keväällä 2023. Brändiuudistuksen myötä logomme sekä myös nettisivumme uudistuivat. Logoon tuotiin kaksi uutta brändiväriä kuvaamaan Digitan palvelukokonaisuutta.

”Pääviestimme Huomisen arvoinen digitaalinen toimintaympäristö kiteyttää sen, että rakennamme digitaalisen infrastruktuurin avulla Suomesta yhteiskuntaa, joka tarjoaa maailman parhaat mahdollisuudet elää, olla, yrittää ja ylittää itsensä tänään ja huomenna”, kertoo Digitan maksu-tv -palveluista, myynnistä ja markkinoinnista vastaava kaupallinen johtaja Ella Kirjasniemi.

”Brändi-ilmeen muutos kulkee käsi kädessä strategisemman muutoksen kanssa. Haluamme jatkossa, että eri kanavamme, kuten digita.fi, palvelevat entistä paremmin Digitan eri liiketoimintojen yritysasiakkaita ja haettu tieto löytyy helposti ja nopeasti”, sanoo Kirjasniemi.

Palvelut vievät kohti kestävämpää ja turvallisempaa huomista

Vuonna 2024 IoT-teknologia tulee olemaan entistä keskeisemmässä roolissa lämpöverkon hallinnassa ja optimoinnissa. Digita tarjoaa ratkaisuja, jotka auttavat toimijoita keräämään reaaliaikaista dataa lämpöverkostaan ja hyödyntämään sitä älykkään päätöksenteon tueksi.

Kuva1

Digitan IoT-kokonaisratkaisuilla saat:

  • Etävalvonta ja -ohjaus: Asiakkaat voivat hallita ja valvoa lämpöverkkoaan etänä, mikä tehostaa toimintaa ja mahdollistaa nopean reagoinnin ongelmatilanteissa.

  • Häiriöiden ennakointi: Palvelumme auttavat asiakkaita ennakoimaan mahdollisia häiriöitä lämpöverkossa, mikä parantaa toimitusvarmuutta ja vähentää keskeytyksiä.

  • Resurssien optimointi: Asiakkaat voivat hyödyntää kerättyä dataa lämpöverkon resurssien optimointiin, mikä säästää kustannuksia ja ympäristöä.

 

Uuden sukupolven kaukolämpöinfra – tähtäimessä ennakoiva kunnossapito

Tällä hetkellä kaukolämpöyhtiöt käyttävät Digitan palveluita pääasiassa infran valvontaan ja kaukolämpömittareiden etäluentaan.

”Esimerkkejä verkkomme nykyisistä käyttökohteista ovat kaukolämpökaivojen valvonta tai älykäs vuodonhavainnointi. Kohteet ovat sellaisia, joita täytyy monitoroida, mutta jonne on kallista lähettää paikan päälle ihminen “, kertoo IoT-tiimin myyntipäällikkö Mona Miettinen.

Miettinen toteaa, että samoilla IoT-ratkaisuilla voidaan mitata ja seurata monenlaisia asioita, ja tietoa on hyvin vaivatonta viedä eri järjestelmiin. “IoT-palvelumme eivät rajoitu yhteen ratkaisuun vaan kerättyä dataa päästään hyödyntämään hyvin monipuolisesti kaukolämpöalan ja vesihuollon saralla.”

Digita pyrkii IoT-palveluissaan ennakoivaan kunnossapitoon, jossa havaitaan hitaasti kehittyvät häiriöt jo hyvissä ajoin.

“Dataa pystytään keräämään ja infran kuntoa mittaamaan aiempaa useammista paikoista. Sensorien keräämää tietoa muokkaavat ja jalostavat ohjelmisto- ja pilvipalvelut ovat ensiarvoisen tärkeitä. LoRaWAN-verkolla on hyvä läpäisykyky ja se toimii vaativissakin olosuhteissa, kuten maan alla kaukolämpökaivoissa”, Miettinen summaa. 

Kuhmon VesiEnergia Oy digitalisoi vesihuollon ja kaukolämpöhuollon Digitan IoT-palvelulla

Yksi Digitan tyytyväisistä asiakkaista on Kuhmon VesiEnergia Oy, joka on pystynyt tarjoamaan asiakkailleen yhä parempaa palvelua älykkäiden IoT-mittareiden ja tiedonsiirron avulla. Kuhmon VesiEnergia Oy huolehtii Kuhmossa toiminta-alueillaan vesihuollosta ja toimittaa kaukolämpöasiakkailleen lämmitysenergiaa.

Yhteistyö Digitan ja Kuhmon välillä alkoi vuonna 2022 ja tarkoituksena oli digitalisoida sekä vesiverkoston että kaukolämpöverkoston mittarit. ”Reilu kolmannes mittarikannastamme on saatu vaihdettua etäluettaviin laitteisiin. Yhteistyö Digitan kanssa on parantanut prosessiemme tehokkuutta”, kertoo Kuhmon VesiEnergia Oy:n toimitusjohtaja Minna Jokelainen.

Energiatehokkuus paranee ja ilmasto kiittää

Digitan viesti kaukolämpöyhtiöille on selvä: haluamme parantaa IoT-ratkaisuillamme energiatehokkuutta sekä lisätä ennakoivaa kunnossapitoa. Ratkaisumme tehostavat toimijoiden työntekoa samalla, kun hiilijalanjälki pienenee. Kuluttajien keskuudessa taas älykkäät energiankulutukseen liittyvät ratkaisut lisäävät tietoisuutta kestävistä valinnoista. Vihreät arvot mahdollistavat uudenlaisia ympäristöystävällisiä palveluita.

Miettisen mukaan IoT tarjoaa ennen kaikkea säästömahdollisuuksia.

”Kun mittausdataa saadaan esimerkiksi kohteen lämpötiloista ja kosteudesta, niitä voidaan säätää ja optimoida tarpeen mukaan.  Mitä vähemmän energiayhtiö syöttää energiaa lämmitettävään tai jäähdytettävään kohteeseen turhaan, sitä enemmän etenemme kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.”

“Maanlaajuinen verkko on valmiina ja laitteita sekä palveluita on runsaasti tarjolla”, Miettinen toteaa hymyssä suin.

Median yhteydenotot

Digita Oy, myyntipäällikkö Mona Miettinen, p. 0400 721700, mona.miettinen(a)digita.fi

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi, www.digitamahdollistaa.fi

Digita on kumppanina FinDHC:n järjestämässä Kaukolämpö 2023 -tapahtumassa Jyväskylässä 10.11.2023.
Tule sinäkin mukaan vuoden merkittävimpään lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen ammattilaistapahtumaan!

Kuvat ja teksti: Digita Oy