Kehittyvät palvelut

finDHC photos 28

Kaukolämmön säästämisessä äly nousee arvoonsa

Helsingin Sanomien juttu nosti esille erilaisten lämpöpumppujen nykyistä Akilleen kantapäätä: maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppujen toimitusajat ovat vasta ensi vuodessa, jo tällä hetkellä alkavan lämmityskauden jälkeisessä ajassa. Komponenttipula ja käsiparien puute vaikuttavat niin ikään tähän yhtälöön.

Samaisessa artikkelissa kerrotaan, kuinka nopeita ja tehokkaita kaukolämmön optimointiratkaisujakin löytyy. Nämä ovat pitkälti erilaisia älyyn liittyviä toteutuksia: jutun taloyhtiössä käyttöön otetulla ohjausjärjestelmällä pystytään optimoimaan asuntokohtainen kaukolämmön käyttö. Toisin sanoen kotoa pois ollessa lämpö voidaan sovelluksen avulla laskea 17 asteeseen, ja vastavuoroisesti nostaa, kun asukas on palaamassa kotiin.

Mainitsemisen arvoisia energiatehokkuuteen liittyviä kohtia olivat erityisesti lämmitysverkoston tasapainottaminen ja lämmityksen ohjausjärjestelmän päivittäminen. Lämmön epätasaisuus johtaa useimmiten taloyhtiön ylimääräiseen lämmittämiseen, joka on pelkkää energian tuhlaamista. Ohjausjärjestelmän päivittämisellä ja kattavalla huoneanturoinnilla taas asuntojen lämmityksen automatiikka toimii todellisten olosuhteiden mukaan, ei yksinään ulkolämpötilojen pohjalta. Tässäkin siis äly vähentää energiankulutusta.

Tämän lisäksi artikkeli nostaa ehkä tärkeimmän seikan, jonka jokaisen soisi muistavan: paikallisissa energiayhtiöissä ja muissa energia-alan elimissä on asiantuntijoita, joilta saa ilmaista neuvontaa lämmityskysymyksiin liittyen.

Jutussa esitellyn Wattisen toteutus ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto, jos kaukolämpökiinteistön lämmitysjärjestelmä halutaan päivittää älykkääksi. Jos taloyhtiön tai pientalon lämmönjakokeskus on jo tulossa käyttöikänsä päähän (yleensä noin 20-25 vuoden jälkeen), tällöin kannattaa hyödyntää valtion ARA-avustus. Uuteen lämmönjakokeskukseen voi saada jopa 4000 € avustusta, minkä lisäksi lämmitysverkon tasapainotukseen ja perussäätöön voi samassa yhteydessä saada jopa 2000 € avustuksen. Nykyään kaukolämpökiinteistö voi valita lämmönjakokeskuksen, jossa älyyn pohjautuva ohjausjärjestelmä on sisäänrakennettuna. Tällöin erillistä ohjelmistoa ei tarvitse hankkia. Tällöin myös ongelmatilanteita muodostuu vähemmän, sillä koko järjestelmä tulee yhdeltä toimittajalta.

Nykyään monet kaukolämpöyhtiöt niin ikään tarjoavat päivitysratkaisuja taloyhtiöille, ja tarjotut leasing-sopimukset poistavat kertainvestointitarpeen taloyhtiöiden päässä. Tämän lisäksi taloyhtiöissä on tärkeää huomioida myös muut ratkaisut energian säästämiseen: lämmön talteenottojärjestelmällä ilmanvaihdon hukkalämmöt saadaan uudelleen talteen ja hyötykäyttöön, ja tällä kierrolla myös lasketaan energian kokonaiskulutusta entisestään.

Teksti: Justus Luokkanen
Kuva: FinDHC