Blogi

Kaukolämpö on lähipalvelu parhaimmillaan

Eri medioissa käydään ajoittain kiivastakin keskustelua eri lämmitysmuotojen paremmuudesta, usein hyvin tunnepohjalta. Markkinoilla johtavaa kaukolämpöä verrataan usein muihin lämmitysmuotoihin. Vertailu on kuitenkin vaikeaa, koska kaukolämpö poikkeaa luonteeltaan useimmista muista lämmitysmuodoista.  Kaukolämpö on käytännössä ainoa lämmitystapa, joka on asiakkaalle helppo ja toimitusvarma palvelu, johon palveluntuottaja eli paikallinen energiayhtiö sitoutuu rakennuksen koko elinkaaren ajaksi. Muiden lämmitysmuotojen osalta on yleensä kyse laitekaupasta, jossa laitteiston myyjän ensisijainen tavoite on saada laitekauppa tehtyä.

Kokonaisvaltaista palvelua

Laitekaupassa mitoituksen riittävyys, eri teknologioiden vertailu, kilpailutus ja esimerkiksi mahdolliset takuuasiat jäävät viime kädessä ostajan vastuulle. Kaukolämpöpalvelussa näistä asioista ei asiakkaan tarvitse huolehtia, sillä kaukolämpöyhtiön asiantuntijat vastaavat siitä, että lämmön tuotannossa ja jakelussa käytetään modernia teknologiaa ja kaukolämpöliittymä tarjotaan usein avaimet käteen –toimituksena. Tällöin palveluntarjoajan asiantuntijat vastaavat myös asiakaslaitteiden hankinnasta, asennuksesta ja käytön opastuksesta kokonaisuutena. Kaukolämpölaitteisto mitoitetaan siten, että lämpöä ja lämmintä käyttövettä riittää aina, myös kovimmilla pakkasilla.

Ammattilaiset auttavat vuoden jokaisena päivänä

Kiinteistöllä voi sen elinkaaren aikana olla useita käyttäjiä, joiden halu ja kyvyt esimerkiksi laitteistojen säätöön, huoltoon ja ylläpitoon saattavat vaihdella paljonkin. Kaukolämpökiinteistössä asukkaan ei näistä asioista tarvitse huolehtia, sillä energiayhtiö vastaa tuotanto- ja siirtolaitteistosta, tarjoaa apua myös asiakaslaitteiden osalta ja on aina tavoitettavissa. Kaukolämmön toimitusvarmuus on käytännössä lähes 100%.

Rahalle vastinetta

Kaukolämpö on edullinen palvelu. Liittymisinvestointi on pieni ja lämmön hinta on vakaa verrattuna esimerkiksi sähkön hintavaihteluihin. Osa energiayhtiöistä tarjoaa myös asiakkailleen erilaisia hinnoitteluvaihtoehtoja, jopa kiinteää kuukausimaksua. Kaukolämpö on myös palvelu, jonka hinnoittelun kohtuullisuuden varmistaa viranomaisvalvonta.

Kaukolämpö on luotettavaa ja kokonaisvaltaista palvelua. Kovimmillakin pakkasilla kaukolämpöön voi luottaa ja palveluntarjoajan asiantuntijat ovat asiakkaan apuna vuoden jokaisena päivänä.

Kirjoittaja: Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toiminnanjohtaja Asmo Rantanen