Kehittyvät palvelut

Referenssikuva6 Kotkan Energia 2022

Kaukolämpöverkostojen monitorointia Kotkassa

Kotkan Energia on kotkalaisten oma energiayhtiö, jonka vahvuutena on energiatuotannon monipuolisuus. Yhtiön päätuotteita ovat kaukolämpö, teollisuushöyry, sähkö sekä jätteiden hyötykäyttöpalvelu. Vexven venttiilit sekä iSENSE-monitorointiperheen ratkaisut ovat osa Kotkan Energian tehokasta ja luotettavaa kaukolämmönjakelua.

Vuonna 2019 Vexve lanseerasi uuden tuoteperheen verkostojen älykkääseen maanalaiseen monitorointiin. Tuoteperhe koostuu neljästä eri tuotteesta, joista kahta löytyy nyt myös Kotkan kaukolämpöverkostoista. Syksyllä 2022 Kotkan Energia otti käyttöönsä Vexven kaukoenergiaan suunnitellut monitorointiratkaisut kolmessa eri sijainnissa: Ratakadulla, Kotkankadulla ja Kuitukadulla. Näihin kaukolämpöverkostoihin on liitettynä erilaisia liikekiinteistöjä, kouluja sekä kerrostaloja.

”Olimme kuulleet Vexven iSENSE-tuoteperheestä messuilla, jonka jälkeen kävimme Vexve-yhteyshenkilömme kanssa läpi tarkemmin meidän tarpeitamme palvelevia ratkaisuja. Päädyimme Vexven monitorointiratkaisuun, sillä tuotteet ovat laadukkaita ja niiden asennus hoidetaan ammattimaisesti. Lisäksi on helppoa, että voimme tilata kokonaispaketin yhdeltä toimittajalta”, kertoo Kotkan Energian suunnitteluinsinööri Tero Glán.

Ratakadun ja Kotkankadun kaukolämpölinjojen perusparannuksen yhteydessä niihin kytkettiin verkostojen reaaliaikaiseen optimointiin kehitetty iSENSE Opti sekä vuodonhavainnointiin kehitetty iSENSE Pulse. Vastaavat iSENSE-laitteet pystyttiin jälkiasentamaan myös Kuitukadulla kulkevaan vanhaan kaukolämpölinjaan. Lisäksi kaikissa kohteissa iSENSE Opti saa virtansa Vexven termoelektronisesta generaattorista iSENSE Powerista.

”iSENSE Optin avulla voidaan varmistaa riittävä energiantuotanto mahdollisimman tehokkaasti. Verkostosta saatavien reaaliaikaisten paine- ja lämpötilatietojen avulla verkoston ajoa voidaan optimoida ja säästöjä saavutetaan mm. pumppauskustannusten kautta”, täsmentää Vexven myyntipäällikkö Mikko Jyrinki.

Referenssikuva2 Kotkan Energia 2022

Verkoston valvontaa, optimointia ja simulointimalleja

Vexven iSENSE-tuotteiden avulla Kotkan Energia pystyy syöttämään kaukolämpöverkoston simulointimalleihinsa oikeaa mittausdataa verkostosta, kuten paine- ja lämpötilatietoja. Tämä parantaa simulointimallien oikeellisuutta. Laitteet mahdollistavat myös verkostojen ajon optimoinnin.

”Meille on tärkeää nähdä, että verkko toimii optimaalisesti ja voimme tarvittaessa tehostaa sen toimintaa”, toteaa Tero.

iSENSE Optin lisäksi verkostoihin on kytketty Vexven iSENSE Pulse -vuodonvalvontajärjestelmä, joka mahdollistaa putkistovuotojen paikantamisen reaaliaikaisesti sekä korroosiosta johtuvien eristevaurioiden ennaltaehkäisemisen. Vuotojen havainnointi perustuu pulssimittausteknologiaan, joka toteutetaan eristeensisäisten hälytysjohtimien avulla.

”iSENSE Pulsen avulla pääsemme verkoston mahdollisiin vuotoihin ja vikoihin nopeasti kiinni, jolloin säästämme aikaa ja rahaa. Laitteista on apua myös silloin, kun mahdollisten vaurioiden juurisyitä selvitellään”, päättää Tero.

iSENSE™ – Älykkäät monitorointiratkaisut kaukoenergiaverkostoihin

Vexven iSENSE -tuoteperhe koostuu älykkäistä monitorointiratkaisuista, jotka on suunniteltu erityisesti maanalaisiin kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkostoihin. iSENSE-tuoteperheen tuottama reaaliaikainen mittaustieto auttaa verkoston tehokkuuden parantamisessa, tehostaa kunnonvalvontaa sekä nopeuttaa vuotojen paikallistamista.

iSENSE-tuoteperhe koostuu neljästä eri tuotteesta: iSENSE Flow, iSENSE Opti, ISENSE Pulse ja iSENSE Chamber. Kaikki iSENSE-tuotteet soveltuvat langattomaan maanalaiseen käyttöön ja ovat jälkiasennettavissa olemassa oleviin verkostoihin.

Monitorointijärjestelmät toimitetaan avaimet käteen -periaatteella ja huoltopalvelumme pitää huolen järjestelmän toimivuudesta sekä laitteiden ylläpidosta.

Lisätietoja tuotteista löydät osoitteesta:
https://www.vexve.com/fi/tuotteet/alykkaat-monitorointiratkaisut/

Lisätietoja:
Mikko Jyrinki
Myyntipäällikkö
Vexve Oy
mikko.jyrinki@vexve.com

 

Vexve Oy on kumppanina FinDHC:n järjestämässä Kaukolämpö 2023 -tapahtumassa Jyväskylässä 10.11.2023.
Tule sinäkin mukaan vuoden merkittävimpään lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen ammattilaistapahtumaan!

Teksti ja kuvat: Vexve Oy