Blogi

Kohti puhdasta lähienergiaa

Tänään vietetään nollapäästöpäivää. Nollapäästöpäivänä on hyvä pohtia asumisen energiatehokkuutta ja omia energiankäyttöön liittyviä tottumuksiaan.

Kaukolämpötoimiala on jo pitkään toiminut aktiivisesti kaukolämmön tuotannon ja jakelun päästöjen ja muiden ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt ovatkin puolittuneet viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kuva1(Kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt: Energiateollisuus, 2015).

Kaukolämmön tuotannon energialähteet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana muuttuneet merkittävästi. Valtaosassa Suomea kaukolämpö tuotetaan jo nyt vähäpäästöisesti pääosin uusiutuvista ja kotimaisista energialähteistä.

Kuva2

 (Kaukolämmön ja yhteistuotantosähkön polttoaineet vuosina 2005 ja 2015: Energiateollisuus, 2015)

Muutos jatkuu ja kaukolämpötoimiala on hyvää vauhtia matkalla kohti kivihiiletöntä tuotantoa. Esimerkiksi Vantaalla aloitetaan tänä syksynä Marinlaakson voimalan modernisointi biovoimalaksi. Myös Lahdessa rakennetaan parhaillaan uutta biovoimalaa. Laitosten valmistuttua fossiilisten energialähteiden käyttö ja päästöt vähenevät merkittävästi. Kaukolämpö Suomessa on entistä enemmän puhdasta lähienergiaa.

Kirjoittaja: Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toiminnanjohtaja Asmo Rantanen