Asiakastarinoita

Digita Depositphotos 218882892 xl 2015

Maanlaajuinen IoT-verkko valmiina palvelemaan energiayhtiöitä

Digita Oy luo tulevaisuuden älykkäitä kaupunkeja tarjoamalla kattavan ja luotettavan IoT-verkkonsa yritysten ja kumppaneidensa käyttöön. Mahdollisuudet esineiden internetin hyödyntämiseen ovat lähes rajattomat, mutta kaukoenergia-alalla on raapaistu vasta pintaa.

Digita on langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori, joka hallinnoi Suomen maanpäällisiä radio- ja tv-verkkoja lähetysasemineen ja mastoineen. Digita tarjoaa asiakkaidensa käyttöön myös LoRaWAN -teknologiaan pohjautuvan maanlaajusen IoT-verkon.

LoRaWAN (Low Power Wide-Area Network) -verkossa hyödynnetään LoRa (Long Range) -teknologiaa, joka muodostuu LoRa-päätelaitteista ja -reitittimistä sekä taustalla toimivista palvelimista ja sovelluksista.

LoRa-teknologiaa voidaan käyttää erilaisissa IoT-ratkaisuissa, joissa tarvitaan kustannustehokasta ja toimintavarmaa tiedonsiirtoa. Se mahdollistaa datan siirtämisen huoltovapaasti pitkiltäkin kantomatkoilta: matka voi olla jopa useita kymmeniä kilometrejä riippuen maaston profiilista.

”Meidän LoRaWAN-verkkomme kuuluu juuri siellä, missä kaukolämpöyhtiöiden tarve on”, sanoo Digitan IoT-myyntijohtaja Mika Flinck.

Valmis infra odottaa lisää käyttäjiä

Tällä hetkellä kaukolämpöyhtiöt käyttävät esineiden internetiä pääasiassa infran valvontaan ja osa yhtiöistä myös kaukolämpömittareiden etäluentaan. Näitä LoRaWAN-verkkoa käyttäviä palveluja kaukolämpöyhtiöille tarjoavat muun muassa venttiilivalmistaja Vexve Oy sekä ohjelmistotalo Soficta Oy.

”Esimerkkejä verkkomme nykyisistä käyttökohteista ovat vaikkapa kaukolämpökaivojen valvonta tai älykäs vuodonhavainnointi. Kohteet ovat sellaisia, joita täytyy monitoroida, mutta joita ihminen ei voi koko ajan käydä katsomassa”, Flinck sanoo ja jatkaa:

”Ratkaisun täytyy olla helposti asennettava, paristoilla toimiva ja verkon pitää toimia siellä, missä monitorointia tehdään. LoRaWAN-verkolla on hyvä läpäisykyky ja se toimii vaativissa olosuhteissa, kuten maan alla kaukolämpökaivoissa.”

LoRaWAN-verkkoa hyödyntävät IoT-ratkaisut ovat edullisia ja pitkäikäisiä. Tietoa kerätään langattomilla antureilla, jotka ovat yksinkertaisia asentaa paikalleen mitattavaan kohteeseen. Antureissa käytettävät paristot voivat kestää jopa 10 vuotta riippuen tietojen lähetystiheydestä. Käytännössä IoT-ratkaisut ovat siis lähes huoltovapaita.

”Viestien tyypilliset lähetystiheydet ovat 15 minuutista 60 minuuttiin. Yleensä dataliikenne on päätelaitteesta eli anturista verkkoon päin.”

Energiatehokkuus paranee ja ilmasto kiittää

Kaukolämpöyhtiöille IoT-ratkaisut tarjoavat mahdollisuuden parantaa energiantuotannon tehokkuutta, lisätä ennakoivaa kunnossapitoa sekä tehostaa työntekoa samalla kun hiilijalanjälki pienenee. Kuluttajien keskuudessa älykkäät energiankulutukseen liittyvät ratkaisut puolestaan lisäävät tietoisuutta energia-asioissa ja mahdollistavat uudenlaisia palveluita.

”IoT tarjoaa ennen kaikkea säätömahdollisuuksia. Kun mittausdataa saadaan esimerkiksi kohteen lämpötiloista ja kosteudesta, voidaan niitä säätää ja optimoida tarpeen mukaan. Mitä vähemmän energiayhtiö syöttää energiaa lämmitettävään tai jäähdytettävään kohteeseen turhaan, sitä enemmän esimerkiksi hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa.”

 Prosessien tehostaminen ja valvonta ovat ottaneet Flinckin mukaan energia-alalla merkittäviä kehitysaskeleita viime vuosina.

”Niitä kannattaa tehostaa myös jatkossa ja IoT on se, millä tehostaminen kannattaa tehdä”, Flinck sanoo.

Vesihuolto toimii hänen mielestään hyvänä esimerkkinä: kenenkään ei kannata käydä lukemassa vesimittareita, vaan luenta on järkevää hoitaa etänä.

”Jos kaukolämmitetyssä kohteessa on jo käytössä veden etäluenta, pääsee kaukolämpöyhtiö helposti kiinni valmiiseen verkkoon. Kaikilta kaukolämpömittareiden valmistajilta on tulossa markkinoille mittareita LoRaWAN-valmiudella.”

IoT-ratkaisuja voidaan hyödyntää myös itse energiantuotantolaitoksella. Lokaali, laitoskohtainen ratkaisu on helppo rakentaa, kun taas infran valvonnassa kohteet sijaitsevat eri paikoissa, laajoillakin alueilla. Tällöin sensoreiden asentaminen ja järjestelmän rakentaminen vaatii enemmän resursseja.

Digita tarjoaa palveluitaan pääasiassa jälleenmyyjien kautta, mutta tarvittaessa Digita voi toteuttaa myös asiakkaiden tarpeisiin verkko ja -pilvipalveluita erilaisilla LoRaWAN päätelaitteilla..

”On yhtiöitä, jotka haluavat ja pystyvät rakentamaan järjestelmän itse ja on yhtiöitä, jotka ostavat saman mieluummin palveluna – se riippuu paljon kaukolämpöyhtiöstä.”

”Esimerkiksi Lahti Energia on rakentanut IoT-järjestelmänsä itse, ja me olemme toimittaneet heille vain laitteet, sensorit ja verkon. Nykyiset ohjelmistot tekevät datan käsittelystä helppoa ja sitä voidaan tehdä itse. Pääsääntöisesti vastaavia ratkaisuja kuitenkin toimittavat verkkoamme hyödyntävät yritykset”, hän sanoo.

Edullinen investointi voi poikia suuria säästöjä

LoRaWAN-tekniikkaa hallinnoi ja kehittää LoRa Alliance™. Se on avoin, voittoa tavoittelematon yhdistys, jossa on yli 500 jäsentä.

Yhdistyksen mukaan LoRaWAN-tekniikkaa käyttää tällä hetkellä 121 julkista verkko-operaattoria 58 maassa. Niiden lisäksi samaa tekniikkaa käytetään monissa yksityisissä yritysverkoissa.

Digita valvoo ylläpitämänsä IoT-verkon tilaa joka päivä ympäri vuoden omasta verkonhallintakeskuksestaan käsin. Lisäsi Digitalla on maanlaajuinen asiantuntijaorganisaatio verkon ylläpitoon.

Kynnys uuden älykkään teknologian kokeilemiseksi on tehty Flinckin mukaan yrityksille mahdollisimman matalaksi.

 ”Verkko on valmiina ja laitteita sekä palveluita on runsaasti tarjolla. Investointina IoT-teknologia ei ole kauhean iso. Meidän osaltamme puhutaan muutamasta satasesta noin tuhannen euron pilotteihin. Pilotoimaan pääsee siis suhteellisen pienillä kustannuksilla, mutta ansaitut säästöt etenkin energiayhtiölle voivat olla mittavia.”

Lisätietoja
Digita, Mika Flinck, myyntijohtaja, IoT-palvelut
mika.flinck@digita.com, p. +358 44 231 8030

Digita on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja sekä maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa, toimii antenniverkon maksu-tv-operaattorina, sekä kehittää tulevaisuuden broadcasting-palveluja. Digitan tietoliikennepalveluita ovat privaattiverkot, sisäpeittoratkaisut, tietoliikenteen kattopaikkojen hallintapalvelut sekä esineiden internet (IoT) ja konesalipalvelut. Palveluita tarjotaan mediayhtiöille, kuluttajille, matkapuhelinoperaattoreille, teollisuudelle, infrastruktuuriyhtiöille sekä kiinteistöjen omistajille. www.digita.fi

Teksti: Satu Tähkä
Kuva: Digita Oy

Digita on kumppanina mukana FinDHC:n järjestämässä
Kaukolämpö 2021 -tapahtumassa Tampereella 26.11.2021.
Tule sinäkin mukaan vuoden merkittävimpään lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen ammattilaistapahtumaan!