Asiakastarinoita

jpeg7

Mikä meitä liikuttaa?

Arjen alkamisen myötä liikunta- ja harrastetoiminta on pyörähtänyt vauhdilla käytiin ympäri Suomen. Kurkistimme kolmelle paikkakunnalle, että mikä siellä ihmisiä liikuttaa ja saa hymyn huulille.

Kartta1

Monitoimihallit ovat paikkakuntien vetovoimaisia palvelukeskuksia

Kaupunkeihin ja taajamiin rakennetut monitoimihallit ovat alueidensa elävöittäjiä, urheilu- ja viihde-elämän keskuksia. Nykyaikaiset rakennukset muuntuvat moneksi ja myös tekniikalta vaaditaan paljon. Siksi näille kohteille on yhteistä lämmitysmuoto, joka muuntuu aina tarpeen mukaan.

Sastamalan Vexve Areenalla, Laitilan Finnlamex-hallissa ja Nivalan Liikuntakeskus Uikossa kohtaavat alueen asukkaat sekä kävijät kauempaakin. Monitoimihalleista on kehittynyt vetovoimaisia palvelukeskuksia.

Laitilan Finnlamex-halli kokoaa innokkaita liikuntaharrastajia yhteen

Finnlamex artikkeli
Laitilan Jyskeen salibandyn E-junnut vauhdissa Finnlamex-hallissa.

Finnlamex-halli on pääpainoisesti liikuntakäytössä. Alueen urheiluelämälle se on iso asia, jonka ansiosta esimerkiksi salibandyn harrastaminen on noussut. Laitilan Jyskeen salibandyjaosto on 12 vuotias salibandyn erikoisjaosto, joka liikuttaa noin 140 junioria ja aikuista kilpailu-ja harrastemielessä. Jaoston tavoitteena on tarjota lajin harrastajille laadukas ja kehittävä ympäristö, jossa yksilö voi kehittyä pelaajana ja ihmisenä joukkueurheilun parissa. Monitoimihalli tarjoaa loistavat puitteet lajin harrastamiselle Laitilassa ja sen lyhyt historia on jo palvellut lajikulttuurin muodostumisen paikkana, kertoo Laitilan Jyskeen Salibandyjaoston puheenjohtaja Mikko Kareniemi.

Halli kokoaa innokkaita pelaajia myös futsalin, jalkapallon ja tenniksen sekä sulkapallon pariin. Sieltä löytyvät tilat myös juoksulle, pituushypylle sekä heittopaikka heittolajeille, luettelee Laitilan tekninen johtaja Mika Raula.

”Finnlamex-halli on pääpainoisesti liikuntakäytössä. Alueen urheiluelämälle se on iso asia, jonka ansiosta esimerkiksi salibandyn harrastaminen on noussut.”

Ennen hallia ei ollut paikkaa konserteille ja muille suuremmille tapahtumille. Hallilla on iso merkitys paikkakunnan elinvoimaisuudelle. Hallia odotettiin ja toivottiin pitkään ja nyt se on ahkerassa käytössä ja etenkin nuoremman väen suosiossa.

Laitilan tekninen johtaja Mika Raula on tyytyväinen kaukolämpöön lämmitysmuotona. – Kaukolämpö on Finnlamex-hallilla pohjalla, sen lisäksi käytämme viereisen jäähallin hukkalämpöä. Lisäksi katolta löytyy aurinkovaraajat sekä tietysti hyvä lämmöntalteenotto. Olemme siirtyneet kaikissa kohteissamme reaaliaikaiseen valvontaan, joten tiedämme kiinteistöjemme energiankulutuksen tarkasti. Hyvä yhteistyö lämpöyhtiön kanssa on tärkeää energiatehokkaiden ratkaisujen löytämisessä ja käyttämisessä. Finlamex- hallin lämmityspalvelun tuottaa Laitilan Lämpö.

”Hyvä yhteistyö lämpöyhtiön kanssa on tärkeää energiatehokkaiden ratkaisujen löytämisessä ja käyttämisessä.”

Lentopallopääkaupungin Vexve-areenalla pääsee katsomaan kovan luokan pelejä

VaLePa1 Vexve Areena
Menestystä niittänyt VaLePa kotihallissaan Vexve-areenalla.

Myös Sastamalan Vexve-areena on paikkakunnan urheilu- ja tapahtumakeskus sekä lentopallomenestyksen osatekijä. Laajan lentopalloharrastuksen ja Vammalan Lentopalloseuran suomenmestaruustason menestyksen vuoksi aluetta voi kutsua Suomen lentopallopääkaupungiksi. Areena sijaitsee ammattikoulun yhteydessä ja on SASKY koulutuskuntayhtymän omistama.

”Vexve-areenalla lentopallopelit ovat tuttu näky. Liikuntahallia vuokrataan Sastamalan kaupungille ja sitä kautta urheiluseurojen käyttöön. Hallissa on myös 130 paikkainen ravintola, koulutustiloja ja kuntosali.”

Liikuntahalli on luonnollisesti koulutuskeskuksen käytössä päivisin, mutta tilat on vuokrattu Sastamalan kaupungille ilta- ja viikonloppukäyttöön ja sitä kautta taas esimerkiksi urheiluseuroille. Hallista löytyy myös 130 paikkainen ravintola, koulutustiloja sekä kuntosali.

Vexve-areenan lämmitysratkaisut on toimittanut alueen kaukolämpöyhtiö Sastamalan Lämpö. – Meiltä saa kaukolämpötekniikan avaimet käteen periaatteella. Katsomme, että kaukolämpöpalveluun kuuluu helppous sekä varmuus toimivuudesta ja lämmön riittävyydestä.

”Monitoimihallin erityisolosuhteet vaativat lämmitykseltä paljon. Lämmöntarve vaihtelee huomattavasti ja nopeasti eri käyttöhetkien mukaan ja kaukolämpö skaalautuu kaikkiin tarpeisiin, myös mahdollisten hallin muutosten osalta.”

Tässä kohteessa lähdimme myös suunnittelemaan lämmitysratkaisua, koska monitoimihallin erityisolosuhteet vaativat lämmitykseltä paljon. Lämmöntarve vaihtelee huomattavasti ja nopeasti eri käyttöhetkien mukaan ja kaukolämpö skaalautuu kaikkiin tarpeisiin, myös mahdollisten hallin muutosten osalta. Vaikka kohde on kaukovalvonnassa, käymme lämmön toimittajana myös säännöllisesti kohteessa, kuten muidenkin asiakkaiden luona. Palvelemme asiakkaitamme kokonaisvaltaisesti, korostaa toimitusjohtaja Jari Viitanen.

Tietenkin hallissa on huomioitu myös energiataloudellisuus. Kaukolämpö tuotetaan pääosin biopolttoaineilla ja rakennuksessa on myös hyvä lämmöntalteenotto, joka säästää huomattavasti lämpöenergian tarpeessa. – Energiatehokkuus, ympäristön huomioiminen ja asiakkaiden kanssa parhaiden ratkaisujen löytäminen on luonnollinen osa palvelevan kaukolämpöyrityksen toimintaa.

Monipuolista harrastamista Nivalan Liikuntakeskus Uikkossa

Nivalan Liikuntakeskus Uikko on alueensa liikunnan todellinen monitoimikeskus. Kohteessa on laaja ja monipuolinen uimala, jäähallina toimiva areena, kuntokeskus sekä keilahalli kokous- ja kahvilapalveluineen. Samalta alueelta löytyvät myös kunnan ulkoliikuntatilat.

jpeg6
Liikuntakeskus Uikko on koti Nivala Cowboysin aktiiviselle jääkiekkotoiminnalle.

Liikuntakeskus Uikko on tuonut kunnan alueelle muun muassa vireän jääkiekkotoiminnan. Yli 20 vuotiaalla Nivala Gowboysilla on yhdeksän jääkiekon juniorijoukkuetta, miesten ja naisten edustusjoukkueet sekä taitoluistelijoita. Liikuntakeskuksessa pyörivästä leijonakiekkokoulusta ovat saanut alkunsa myös pitkälle kansalliselle ja maajoukkuetasolle yltäneet pelaajalahjakkuudet. Tärkeimpänä tehtävänä liikuntakeskuksessa nähdäänkin alueen liikuntaharrastuksen kehittäminen ja nostaminen.

”Nivalan Liikuntakeskus Uikko on alueensa liikunnan todellinen monitoimikeskus. Tärkeimpänä tehtävänä liikuntakeskuksessa nähdään alueen liikuntaharrastuksen kehittäminen ja nostaminen.”

Myös Nivalan monipuolisessa liikuntakeskuksessa on palveleva kaukolämpö ollut luonnollinen valinta kokonaisuuden lämmitykseen. Haasteellisen tilan lämmitys hoidetaan Nivalan Kaukolämmön ekologisesti tuottamalla kaukolämmöllä ja lämmitystä ohjataan nykyaikaisella automatiikalla.

“Kaukolämpö on kiinteistön käyttäjille ja ylläpitäjille ekologinen ja toimintavarma lämmitysmuoto.”

Teksti: Ari J. Vesa / Adato
Kuvat: Katri Viherjälaakso / Laitilan Jyske salibandy, Hannu Moilanen / VaLePa ry,
Nivalan Liikuntakeskus Oy / Liikuntakeskus Uikko