Kehittyvät palvelut

IHP teollisuuslampopumput

Oilon Oy – kestävän kehityksen energiateknologiaa

Oilon on vuonna 1961 perustettu kansainvälinen energia-​ ja ympäristöteknologiaan erikoistunut perheyritys. Oilonin lämpöpumput sekä vähäpäästöinen polttoteknologia tunnetaan kotimaisuudesta kuin myös korkeasta laadusta. Oilon palvelee niin laitevalmistajia, laitostoimittajia, isoja loppuasiakkaita kuin myös kuluttajia. Huippuratkaisut auttavat asiakkaita tuottamaan ympäristöä säästävää lämmitystä ja jäähdytystä energiatehokkaasti.

Oilonilla nähdään, kuinka suomalaisissa energiayhtiöissä on tehty rohkeita muutoksia vuosikymmenien aikana. Oilonin ja suomalaisten energiayhtiöiden yhteinen historia on mittava: kehittyvän polttotekniikan ohella lämpöpumpputoteutukset ovat yleistyneet. Oilon onkin pystynyt laajentamaan palveluitaan ja tarjontaansa, ja alan yhteinen kehityskulku näkyy yhtiön tuoteportfoliossa.

Oilon on ennen kaikkea kotimainen, kansainvälisesti toimiva yhtiö, jonka kolmella mantereella sijaitsevat tuotantolaitokset ja globaali jälleenmyyjäverkosto takaavat ympäristöystävälliset ratkaisut kaikkialle maailmassa. Oilon Groupin liikevaihto kasvoi vuonna 2022 85,2 miljoonaan euroon eli noin 18 prosenttia. Liikevoitto kasvoi 3,5 miljoonaan euroon (2,4 miljoonaa euroa vuonna 2021). Tilikauden tulos oli 2,7 miljoonaa euroa (0,6 miljoonaa euroa vuonna 2021).

Oilonin lämpöpumppuratkaisuja löytyy myös Jyvässeudun kohteissa. Jyväskylän Rautpohjan paperikonetehtaalle toimitetut lämpöpumput tuottavat kaksisuuntaista kaukolämpöä Alvan kaukolämpöverkkoon. Oilon toteuttaa Alva-yhtiölle Jyväskylän Puistolaan nousevaan tornitaloon kiinteistökohtaisen viilennysratkaisun, jossa siirrettävä lämpö hyödynnetään kaukolämmössä. Samalla kohteesta tulee Alvalle ensimmäinen CHC-lämpöpumppuinvestointi.

Oilon products

“Oilonin ja suomalaisten energiayhtiöiden yhteinen historia on mittava: kehittyvän polttotekniikan ohella lämpöpumpputoteutukset ovat yleistyneet. Oilon onkin pystynyt laajentamaan palveluitaan ja tarjontaansa, ja alan yhteinen kehityskulku näkyy yhtiön tuoteportfoliossa.”

92 prosenttia poltintuotteista ympäristöystävällisiä

Oilonin keskeisiä tavoitteita on olla johtava valmistaja puhtaassa polttotekniikassa. Yritys sijoittaa kuusi prosenttia liikevaihdostaan tuotekehitykseen. Viime vuosina on panostettu voimakkaasti lämpöpumpputekniikkaan, mutta erityisesti puhtaan palamisen tuotteet ovat olennainen osa Oilonin liiketoimintaa. Oilon toteutti vuonna 2022 sisäisen selvityksen, jossa kartoitettiin yrityksen poltintuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Tulos oli vakuuttava, sillä jopa 92 prosenttia poltintuotteista täytti EU-​taksonomian kriteerit.

Vaikka merkittävä osa poltosta tultaneen korvaamaan sähköistyvällä tekniikalla, kuten lämpöpumpuilla ja sähkökattiloilla, Oilonilla nähdään, ettei polttaminen tule loppumaan. Esimerkiksi laivoissa ja lentokoneissa sekä lämmöntarpeen kysynnän ja tarjonnan tasapainottajana polttoaineet ovat erinomainen energiavarasto, jota ei ole järkevää korvata puhtaasti akuilla. Vastaavasti prosessi- ja teollisuussovelluksissa tarvitaan polttotekniikalla saavutettavia korkeita lämpötiloja myös tulevaisuudessa.

Vahvan markkinajalansijan takana tuotekehitys

Vähäpäästöisten polttimien ja lämpöpumppujen globaalisti kasvanut kysyntä kasvatti Oilon Groupin liikevaihtoa lähes viidenneksellä vuonna 2022. Vahva tuotekehitys nähdään osasyynä menestykseen. Yrityksen T&K- ja suunnittelutiimi on vahvuudeltaan yli 70 henkeä, joka vastaa lähes viidennestä koko henkilöstömäärästä.

Vuonna 2022 Oilon voitti yhdessä Helenin kanssa Euroopan lämpöpumppuyhdistyksen kilpailun Euroopan parhaasta lämpöpumppuhankkeesta. Oilon palkittiin myös Brasiliassa kestävän kehityksen Prêmio Conciencia Ambiental Immensità 2021 -​palkinnolla projektista, jossa lämpöpumppuratkaisun ansiosta sikäläinen Wyndham-​hotelli kykeni luopumaan kokonaan fossiilisista polttoaineista.

Oilon Oy on kumppanina FinDHC:n järjestämässä Kaukolämpö 2023 -tapahtumassa Jyväskylässä 10.11.2023.
Tule sinäkin mukaan vuoden merkittävimpään lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen ammattilaistapahtumaan!

Teksti: Justus Luokkanen
Kuvat: Oilon Oy