Blogi

Kuva Lotta Lyytikäinen 1

Oman elämäni ilmastosankari(tar)

Tuskin kukaan on välttynyt otsikoilta, jotka kertovat erityisesti nuorten aikuisten kokemasta ilmastoahdistuksesta. Ikävimmillään se voi muistuttaa jopa ilmastoanoreksiaa: vaikka kuinka yrität tehdä oikeita valintoja ympäristöä ajatellen tuntuu, että mikään ei riitä. Vaikka lajittelet jo roskat pinseteillä, pitäisi tehdä vielä enemmän. Kaikista meistä ei voi tulla Greta Thunbergejä, mutta ei kannata vaipua epätoivoon. Voimme nimittäin kuitenkin olla oman elämämme ilmastosankareita!

Ilmastoteot koostuvat niin pienistä kuin suurista asioista. Tiesithän, että niitä voi myös toteuttaa työn kautta? Yksi hyvä vaihtoehto on työllistyä energia-alalle, jossa ratkotaan päivittäin asioita ilmaston eteen. Välillä niitä vaikea hahmottaa, mutta isossa mittakaavassa merkitys on suuri: me kaikki turkuenergialaiset aina toimitusjohtajasta controlleriin tai vuoromestariin pidämme huolen siitä, että Turun alueella asuvat ja työskentelevät saavat keskittyä muuhun kuin tilojensa lämmittämiseen tai sähköistämiseen. Erityisen tärkeää meille on myös se, että toimittamamme energia tuotetaan kestävästi puhtaalla energiaomatunnolla.

Itse edustan lämpöliiketoimintaa, jossa ilmastoteot näkyvät varsin konkreettisesti vuorokauden jokaisena tuntina. Valvomossa joku tarkkailee, että juuri oikea määrä lämpöä tuotetaan juuri tälläkin hetkellä pitämään Turun alueen kodit lämpiminä – ei liikaa eikä liian vähän. Hankinta-vastaava on tilannut hake- ja pellettikuormat laitoksille ja käynnissäpitäjä varmistaa, että lämpölaitoksemme kuten kuuluukin. Kaivannossa asentaja huolehtii, että kaukolämpöä jaellaan asiakkaille mahdollisimman tehokkaasti.

Kun itse tulen töihin, niin todennäköisemmin napsautan tietokoneen päälle kuin puen työhaalarin. Tämä ei ehkä kuulosta niin konkreettiselta kuin edelliset esimerkit. Koen kuitenkin edistäväni pienin askelin Turun alueen matkaa kohti hiilineutraaliutta. Erityisesti minua motivoi se, että saan keskittää ammatilliset resurssini tekoihin, jotka tuovat uusiutuvan energian ratkaisuja lämmitys- ja jäähdytysalalle.

Tarvitsemme pian lisää uusia ilmastosankareita. Tulen vielä jättämään useita haikeita hyvästejä konkarikollegoille, sillä meilläkin Turku Energialla eläköityy lähes kolmannes henkilöstöstä kymmenen vuoden sisällä. Samalla tulen kuitenkin myös saamaan monta uutta työkaveria. Toivottavasti yhä useampi heistä olisi nainen, sillä meillä on antaa erityistä osaamista ja lahjakkuutta ilmastoasioita ratkaistaessa.

Jos energia-ala ei tunnu omalta jutulta, niin ei hätää. Muutos kohti hiilineutraalia energiajärjestelmää on jo hyvässä vauhdissa. Hiilivoimalaitoksia suljetaan ja Turku Energian jakelemasta kaukolämmöstä jo 70 % tuotetaan tänä vuonna uusiutuvilla. Voit siis huokaista ilmastoahdistuksesi pois vain istumalla kotisohvalla. Mutta älä silti käännä termostaatin nuppia kaakkoon sillä tässäkin tapauksessa: energiaa vähemmän on ympäristölle enemmän!

Entäs tuntuuko ilmastoahdistus omassa arjessani? Kyllä ja ei. Välillä kaurajogurttipurkin foliokansia huuhdellessa miettii, että toivottavasti näillä pienilläkin teoilla on merkitystä. Toisaalta, vielä toistaiseksi moottoripyöräni moottorin pärähtäminen käyntiin tuottaa enemmin kutkuttavaa tunnetta mahanpohjassa kuin pistosta rinnassa. Optimistinen luonteeni luottaa siihen, että tekniikan kehittyessä löytyy vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka saavat aikaan sen saman kutkuttavan tunteen – myös ilman päästöjä.

P.S. Tule työkaveriksi! Turku Energian kesätyöhaku on auki helmikuussa. Muista myös korkeakoulujen yhteishaku, joka aukeaa maaliskuun lopussa.

Lotta Lyytikäinen

Kirjoittaja on Turku Energian projektipäällikkö.

Valokuva: Esko Keski-Oja

Blogi on julkaistu alunperin Turku Energian sivuilla 19.2.2020.