Kehittyvät palvelut

Kuva Paimio

Paimion kestävän kehityksen ratkaisuja etsivän energiaklusterin yhteistyö tiivistyy

Paimion Lämpökeskus Oy ja asvalttiasemia valmistava Amomatic Oy suunnittelevat yhteistyötä, jollaista ei ole tehty Paimiossa aiemmin. Amomaticin suunnitteleman uudenlaisen asvalttiaseman hukkalämpö johdettaisiin testivaiheessa lämmittämään paimiolaiskoteja.

Uuden asvaltin valmistaminen vaatii valtavan määrän energiaa, sillä asvalttiasemassa kuumennetaan kivimassaa yli 150-asteiseksi, ja valmista asvalttia tuotetaan yli 200 tonnia tunnissa. Perinteisesti asvalttiasemien energialähteenä on käytetty fossiilisia polttoaineita, kuten kaasua ja öljyä. “Me haluamme löytää tapoja pienentää asvaltin hiilijalanjälkeä ja löytää ympäristöystävällisempiä tapoja asvalttiasemien energiantuotantoon”, kertoo Amomatic-yrityksen toimitusjohtaja Pasi Vuorinen. Amomatic suunnitteleekin rakentavansa kevään 2021 aikana prototyypin laitoksesta, joka voi hyödyntää polttoaineenaan biomassaa.

Haasteena on se, että kun uutta asemaa testataan, syntyy huikea määrä hukkalämpöä. Amomatic ei halua päästää sitä taivaan tuuliin, vaan se on tarkoitus johtaa Paimion kaukolämpöverkkoon. “Meille tämä yhteistyö tarkoittaa meille jonkin verran lisäkustannuksia, mutta haluamme toimia ympäristöystävällisesti”, Vuorinen kertoo.

“Me teemme aina mielellämme yhteistyötä alueen yritysten kanssa, ja käytämme mielellämme yritysten tuottamaa hukkalämpöä.”

Paimion Lämpökeskuksen toimitusjohtaja Pekka Vihervuori suhtautuu yhteistyöhön innostuneesti. “Me teemme aina mielellämme yhteistyötä alueen yritysten kanssa, ja käytämme mielellämme yritysten tuottamaa hukkalämpöä, jos sitä on tarjolla. Aiemmin tällaisen ei ole Paimiossa ollut mahdollisuutta, joten tämä on kiinnostava kokeilu”, Vihervuori kertoo. Ensimmäisessä vaiheessa hukkalämpöä johdetaan Paimion kaukolämpöverkkoon kevään ja kesän 2021 aikana.

Artikkeli on julkaistu Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehdessä 15.11.2020 (s.2)

Teksti: Heli Nieminen
Kuva: Paimion Lämpökeskuksen arkisto