Osaamisemme maailmalla

shutterstock 323690897

Suomalainen bioenergiaratkaisu tuottaa vihreää lämpöä Pariisin esikaupunkialueelle

Kaukolämpöratkaisujen soveltuvuus kaupunkialueille – ja etenkin suurkaupunkeihin – on kiistaton. Sen sijaan metsäpohjaisten biopolttoaineiden käyttö suurkaupungissa saattaa ensin tuntua vieraalta ajatukselta. Yhtälö kuitenkin toimii mainiosti Pariisin esikaupunkialueella Saint-Denisissä.

KPA Uniconin vuonna 2016 toimittama bioenergialaitos tuottaa kaukolämpöä Pariisin pohjoispuolella sijaitsevaan Saint-Denisin esikaupunkiin. Laitoksen omistaa Plaine Commune Énergie, joka on ranskalaisen energiajätti Engien tytäryritys. Globaalisti toimiva Engie on Ranskan suurimpia energiayhtiöitä ja se pyrkii aktiivisesti pienentämään hiilijalanjälkeään lisäämällä maakaasun ja uusiutuvien polttoaineiden osuutta energiantuotannossaan.

Engie-konsernilla on biopolttoaineilla toimivia laitoksia myös muualla Ranskassa. Saint-Denisin laitoksen lisäksi olemme toimittaneet heille bioenergialaitoksen Ranskan itäosassa sijaitsevaan Épinaliin, kertoo KPA Uniconin Ranskan maajohtaja Nathalie Royot.

NathalieRoyot 1
Kuvassa KPA Uniconin Ranskan maajohtaja Nathalie Royot.

Seine-Saint-Denisin departementtiin kuuluva Saint-Denis sijaitsee 10 kilometrin päässä Pariisin keskustasta. Biopolttoaineella toimiva kaukolämpövoimala rakennettiin noin 100 000 asukkaan esikaupunkialueelle jo olemassa olevan lämpölaitoksen laajennuksena.

ENGIE ST DENIS012
KPA Uniconin vuonna 2016 toimittama bioenergialaitos tuottaa kaukolämpöä Pariisin pohjoispuolella sijaitsevaan Saint-Denisin esikaupunkiin

Tyytyväinen asiakas ja sitoutunut ympäristö

Engie-konserni on ollut tyytyväinen laitoksen toimintaan ja tehokkuuteen. Konserni halusi rakentaa biopolttoainetta hyödyntävän laitoksen, koska se halusi lisätä vihreän energian määrää kaukolämpöverkossa.

Ennen laitoksen rakentamista konserni tiedotti lähiseudun asukkaille biopolttoaineita käyttävän laitoksen eduista, eikä laitoksen rakentaminen kohdannut vastustusta. Päinvastoin, Saint-Denisin ja koko seudun julkisyhteisöt ovat olleet vahvasti tukemassa uusiutuvaa bioenergiaa hyödyntävän laitosta.

“Saint-Denisin ja koko seudun julkisyhteisöt ovat olleet vahvasti tukemassa uusiutuvaa bioenergiaa hyödyntävän laitosta.”

– Esimerkiksi kaukolämpölaitoksen avajaisissa paikallinen koulu oli näkyvästi mukana. Koululaiset olivat tehneet yhteistyössä Engien kanssa havainnollistavia töitä biomassasta ja sen muuttamisesta lämpöenergiaksi, Royot kertoo.

Suurelle Engie-konsernille toteutettu laitos on erinomainen referenssi. Etenkin, kun se tekee Ranskan suurimman kaukolämpöverkon kokonaisuudessaan hieman ympäristöystävällisemmäksi.

ENGIE ST DENIS147
Saint-Denisin laitoksessa on leijukerrosteknologiaan (BFB) perustuva kattila, jonka polttoaineeksi käy myös kostea biopolttoaine. Sen polttoainetoimitukset tulevat Pariisin lähiympäristöstä.

Hyvät mahdollisuudet lisäkauppoihin

Suomalaisen KPA Uniconin valinta pariisilaisen lämpölaitoksen toimittajaksi ei ollut sattumaa. Yhtiöllä on hyvä maine pitkään alalla toimineena luotettavien kattilalaitosten toimittajana. Lisäksi etuina oli innovatiivinen layout-suunnnitelu, joka mahdollisti olemassa olevien rakennusten säilyttämisen. Toimitettu ratkaisu täyttää myös Pariisin tiukat ympäristövaatimukset, ja olihan KPA Unicon jo aiemmin toimittanut laitoksen Épinaliin Engie-konsernin toiselle tytäryhtiölle.

– Saamme kilpailuetua myös siitä, että olemme läsnä täällä Ranskan energiamarkkinoilla. Näillä näkymin edustuksemme täällä vain vahvistuu, Royot sanoo.

Nyt 14 ihmistä työllistävän Ranskan yksikön kasvua voi perustella markkinoiden hyvillä näkymillä.

“Ranskalaiset energiayhtiöt ovat entistä kiinnostuneempia biopolttoaineen hyödyntämisestä sekä kaukolämmön että sähkön tuotannossa, koska ne haluavat toimia entistä ympäristöystävällisemmin.”

– Valmistelemme parhaillamme ensi vuoden projekteja ja olemme juuri aloittaneet uuden projektin lähellä Reimsiä. Tämä 45 megawatin kattilalaitos valmistuu parin vuoden sisällä ja siitä tulee erinomainen referenssi Ranskan markkinoilla, Royot iloitsee.

Teksti: Johanna Haveri
Kuvat: KPA Unicon Oy