Kehittyvät palvelut

IMG 0258

Tehokas järjestelmä vaatii tehokkaat pumput

Grundfos tarjoaa laajan valikoiman tehokkaita ja luotettavia pumppuja, joiden avulla kaukolämpö nostetaan maailman suosituimmaksi lämmitysmuodoksi. Grundfosilla on vuosikymmenien kokemus pumppujen uraauurtavasta energiatehokkuudesta. Myös Grundfos on omalta osaltaan mahdollistamassa sektori-integraatiota suomalaisessa kaukolämpöjärjestelmässä.

Mutta miten kaukolämpöalan työ kohti entistäkin energiatehokkaampaa huomista näyttäytyy Grundfosilla? Myynti-insinööri Hilla Natunen näkee, että Suomessa on tehty jo paljon ja moni maa ottaakin nyt mallia Suomesta. Optimointivaraa on kuitenkin edelleen.

”Olen työskennellyt Grundfosilla nyt viisi vuotta. Meille energiatehokkuus tarkoittaa ennen kaikkea pumpun optimaalista ajamista ja ohjaamista. Tarjoamme avaimet käteen -toteutuksia asiakkaillemme, mutta tarpeen tullen ulkoisen ohjauksen voi tehdä myös asiakas itse”, Natunen kertoo. ”iGRID-järjestelmä tuli markkinoille, sillä kaukoenergiasta on muodostunut tärkeä strateginen painopiste Grundfosilla.”

Natunen näkee, että aika oli oikea iGRIDin kaltaiselle ratkaisulle Suomessa. Muutamassa vuodessa on jo muuttunut paljon: verkkolämpötilojen lasku ja hajautettu lämmöntuotanto on jo pitkään ollut kaikkien katseissa, ja Grundfos haluaa olla osaltaan mahdollistamassa tätä tuotteidensa avulla.

IMG 0126 2 1

Grundfos mukana mahdollistamassa hukkalämpöjen tehokkaan hyödyntämisen

Avain toimivaan kaukolämpöön on energian tehokas siirtäminen. Tyypillinen kaukolämpöjärjestelmä on kuitenkin usein suunniteltu tuottamaan lämpöä sen rakennuksen mukaan, jonka tarve on suurin. Tällainen rakennus voi olla esimerkiksi sairaala tai korkeita lämpötiloja edellyttävä teollisuuslaitos. Tällöin verkon muiden osien menolämpötila on tarpeettoman korkea ja lämpöhäviöt nousevat huomattavalle tasolle.

”Suomessa ollaan kuitenkin jo pitkällä, eli monet tuotteet ovat kysyttyjä erityisesti maissa, joissa kehitystyötä tehdään tällä hetkellä. Yksi tällainen maa on Tanska”, Natunen kertoo. ”Suomessa monet energiayhtiöt optimoivat jo nyt koko verkkonsa lämpötilaa. Edelleen on kuitenkin yleistä, että koko verkkoon ajetaan samaa lämpötilaa. Olen varma, että myös Suomessa tullaan näkemään kasvavissa määrin kortteli- ja aluekohtaista lämpötilan optimointia.”

Grundfosin iGRID-järjestelmän avulla voidaan laskea lämpötilaa verkon eri alueilla sekoittamalla paluuvettä menolinjaan. Alhaisempi lämpötila kaukolämpöverkossa tarkoittaa pienempiä lämpöhäviöitä putkistossa – eli säästöjä ja enemmän kapasiteettia. Samaan aikaan hajautetulla pumppauksella taataan, että painetta korotetaan siellä missä painetta tarvitaan. Näin laitoksilta lähtevää painetta voidaan pienentää, ja tämä vähentää vuotoja järjestelmässä.

”iGRID-toteutus on erinomainen siirtymäajan ratkaisu, kun lämpötilaa ei voida laskea paikallisessa verkossa vielä kokonaisuudessaan. Samalla tämä avaa uusia hukkalämpöjen hyödyntämismahdollisuuksia”, Natunen kiteyttää. ”Hukkalämpöjen hyödyntäminen ilman lämpöpumppua välissä säästää suoraan energiaa ja rahaa.”

IMG 0115 1

iGRID-järjestelmä tuottanut tuloksia maailmalla

iGRIDin kehitystyö alkoi vuonna 2019. Tällä hetkellä muun muassa Tanskassa iGRID on ollut käytössä jo useita vuosia erilaisissa kohteissa. Kohteita löytyy niin ikään Puolasta, minkä lisäksi Baltian suunnalla on huomattavaa kiinnostusta energiatehokasta järjestelmää kohtaan. Suomessa on kaksi kohdetta, jotka odottavat vielä käyttöönottoa. Myös Natunen on ollut iGRID-järjestelmän kehittämisessä vahvasti mukana.

”Grundfosin konsernitasolla näkyy merkittävää kasvua juuri kaukolämmössä. Suomessa on ollut kiva edetä projektien kanssa, sillä täällä alan ihmisiltä löytyy osaamista”, Natunen iloitsee. ”Kaukolämpöyhtiöiden suunnitelmat ja tavoitteet ovat hienoja. Kun puhumme sektori-integraatiosta, Grundfos on siirtymässä mukana. Haluamme olla mukana mahdollistamassa kaikkien lämpöyhtiöiden tavoitteita.”

Tutustu myös kahden tanskalaisen kaukolämpötoimijan, Gentofte Gladsaxen ja Albertslund Forsyningin toteutuksiin, joissa iGRID-järjestelmä on ollut menestys!

 

Oy Grundfos Pumput Ab on kumppanina FinDHC:n järjestämässä Kaukolämpö 2023 -tapahtumassa Jyväskylässä 10.11.2023.
Tule sinäkin mukaan vuoden merkittävimpään lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen ammattilaistapahtumaan!

Teksti: Justus Luokkanen
Kuvat: Oy Grundfos Pumput Ab