Asiakastarinoita

Tero Tulokas 0111

Teollisuuslämpöpumput energiamurroksen pääroolissa

”Lämpöpumpputeknologia tulee olemaa yksi pääteknologia CO2-päästöjen vähentämisessä ja lämmöntuotannossa”, toteaa Oilon Oy:n toimitusjohtaja Tero Tulokas. Hän tietää, mistä puhuu: Oilon on tehnyt töitä lämpöpumpputeknologian eteen jo pari vuosikymmentä ja on alan edelläkävijä maailmassa.

”Pitkä kehitystyö kantaa nyt hedelmää. Teollisuuslämpöpumppujen tunnettuus on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti ja pumput ovat lyöneet läpi toden teolla myös kaukolämmöntuotannossa. Olemme kuitenkin raapaisseet vasta pintaa eli potentiaali on valtava”, hän sanoo.

Teollisuuslämpöpumppujen suosiosta kertoo myös yhtiön tuorein investointi tuotantokapasiteettiin: uusi Kokkolan tehdas mahdollistaa tuotannon nelinkertaistamisen.

”Tietoisuus teknologian mahdollisuuksista ja paine ympäristön puolelta hyödyntää sitä vievät markkinaa voimakkaasti eteenpäin. Olemme valmiina vastaamaan siihen haasteeseen.”

Hukka talteen ja kaukolämpöverkkoon sopivaksi

Oilonin ChillHeat-​sarjan teollisuuslämpöpumput ovat ratkaisu tilanteeseen, jossa teollisuusprosessin ohessa syntyvä hukkalämpö ajetaan taivaalle ja samaan aikaan energiaa tuotetaan polttoaineita käyttäen.

Hukka jää usein hyödyntämättä siksi, että tuotetun energian ja ylijäämälämmön lämpötilatasot eivät kohtaa. Lämpöpumpulla hukkalämmöstä voidaan tuottaa hyötylämpöä nostamalla sen lämpötila tarvittavalle tasolle.

”Lämpöpumpputeknologia on pitkälle kehittynyttä ja se skaalautuu äärettömän hyvin. Se on keino vähentää lämmöntuotannon päästöjä merkittävästi”, Tulokas sanoo.

ChillHeat-teollisuuslämpöpumput soveltuvat monenlaisiin lämmitys-​ ja jäähdytystarpeisiin kaukolämmön ja kaukokylmän tuotannossa. Tuoteperhe koostuu kolmesta eri tuotesarjasta: korkealämpöpumpuista, jolla voidaan tuottaa tarvittaessa jopa 120 asteen lämpötila; suurteholämpöpumpuista sekä suurten kiinteistöjen maalämpöpumpuista.

Teollisuuslämpöpumppujen laaja lämpötila-​ ja osatehoalue mahdollistavat toimintavarman, energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan tuottaa jäähdytystä ja lämmitystä. Pumppujen monipuolisen automaation ansiosta tuotanto voidaan varmistaa vaativissakin prosessiolosuhteissa.

Juuri tämä erottaa Oilonin teknologian perinteisestä jäähdytykseen käytetystä lämpöpumpputekniikasta.

Erityyppisiä lämpöpumppuja voidaan yhdistää kokonaisuuksiksi, mikä mahdollistaa aiempaa korkeammat lämpötilat ja laajemman tehonsäätöalueen. Kytkemällä esimerkiksi useita ​lämpöpumppuja sarjaan voidaan saavuttaa jopa 50 megawatin teho.

”Kytkennät, joihin liitetään useita pumppuja ja kylmäaineita, ovat kokemuksemme mukaan parantaneet lämpöpumppujen hyötysuhdetta merkittävästi.”

Oilon on kehittänyt lämpöpumpputeknologiansa rinnalla myös omaa simulointiohjelmistoaan, jolla voidaan mitoittaa ja suunnitella lämpöpumppukokonaisuus ja simuloida sen toimintaa luotettavasti eri toimintapisteissä.

”Aiemmin mitoitusten laskeminen saattoi ottaa jopa viikkoja, nyt pystymme tekemään saman tunneissa. Myös monet yhteistyökumppanimme hyödyntävät ohjelmistoamme”, toteaa Tulokas.

Oilon toimittaa ChillHeat-tuoteperheen ratkaisut asiakkaan tarpeen mukaan yksittäisinä pumppuina, vakioituina konttiratkaisuina tai kokonaisratkaisuina, joihin sisältyy lämpöpumppujen lisäksi automatiikka sekä asennus. Kokonaisratkaisut räätälöidään aina kohteen ja tehontarpeen mukaan.

”Kaikki tuotteemme ovat tehdastestattuja vakiotuotteita. Pumppujen välittömään läheisyyteen liittyvät järjestelmät toteutamme yhteistyössä kumppaneidemme kanssa.”

Kaikki Oilonin valmistamat teolliset pumput ovat nykyään IoT-valmiudella varustettuja ja lähes kaikki pumput myös liitetään Oilonin pilvipalveluun. Tuotteiden ja palveluiden kehityksessä Oilon on hyödyntänyt kentältä vuosien mittaan keräämäänsä dataa. Yhtiö lanseerasi ensimmäiset esi-IoT-ratkaisunsa jo 90-luvun lopussa.

”Lämpöumpuista tehdään digitaaliset kaksoset, jotka mahdollistavat automaattidiagnostiikan ja prosessin optimoinnin. Pilvipalvelusta löytyy myös kehittyneet raportointipalvelut ja tarjoamme asiakkaillemme myös etätukea.”

Muutos, jota kukaan ei voi sivuuttaa

Kaukolämmöntuotannossa hyödynnetään yhä enemmän joustavasti erilaisia energialähteitä, kuten maasta, vedestä ja ilmasta peräisin olevaa lämpöä. Myös asiakaskohteiden rooli lämmön lähteinä muuttuu vauhdilla, mikä osaltaan vauhdittaa energia-alan muutosta.

”Esimerkiksi datakeskuskuksissa ja kiinteistöjen jäähdytyksessä syntyvää lämpöä hyödynnetään monessa paikassa kaukolämmönlähteenä. Ne ovat oivia kohteita tehdä kaukolämpöä lämpöpumpulla. Myös muun muassa vesistöt, geoterminen energia keskisyvistä rei’istä ja etenkin kesäisin käytettävät suuret ilmavesilämpöpumput tulevat olemaan lämmöntuotannossa isommassa roolissa jatkossa”, Tulokas sanoo.

Meneillään oleva energiamurros, ilmastonmuutos sekä niihin liittyvät valtiolliset ja Euroopan Unionin laajuiset toimenpiteet ovat Tulokkaan mukaan iso uudistumisen paikka kaikille energia-alan toimijoille.

”Kaikki joutuvat mukautumaan muutokseen. Myös me ja se näkyy muun muassa lämpöpumppujen kasvavina yksikkökokoina, ympäristöystävällisempinä kylmäaineina sekä kehittyvänä kompressori- ja automaatiotekniikkana. Kehitys näissä on volyymin kasvun myötä ollut merkittävää”, Tulokas sanoo ja jatkaa:

”Alalla pitkään pioneerityötä tehneen toimijan näkökulmasta elämme todella mielenkiintoista aikaa.”

Lisätietoja
Toimitusjohtaja Tero Tulokas, tero.tulokas@oilon.com, p. 044 7576 257

Oilon Oy on vuonna 1961 perustettu suomalainen energia- ja ympäristöteknologian perheyritys, joka tarjoaa energiantuotantoratkaisuja teollisuuden ja kotitalouksien tarpeisiin. Oilon työllistää noin 380 henkilöä Suomessa, Kiinassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Oilonin pääkonttori sijaitsee Lahdessa. www.oilon.com

Teksti: Satu Tähkä
Kuva: Oilon Oy

Oilon on kumppanina mukana FinDHC:n järjestämässä
Kaukolämpö 2021 -tapahtumassa Tampereella 26.11.2021.
Tule sinäkin mukaan vuoden merkittävimpään lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen ammattilaistapahtumaan!