Tutkimus – Kehitys – Teknologia

kauhava energia0041 kopio

Tuore puu palaa kuivaa tehokkaammin

Tuorepuun poltto lämpölaitoksessa on merkittävästi energiatehokkaampaa kuin kuivatun puun polttaminen, kertoo uusi tutkimus.

Tuorepuun polttoa on tutkittu Vaasan yliopiston / Vaasan Energiainstituutti VEI:n, Helsingin yliopistonsekä Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMKin TUOHI-tutkimus- ja kehityshankkeessa yhteistyössä energiayhtiöiden, laitevalmistajien ja metsänomistajien kanssa. Tutkimustulosten lisäksi TUOHIhankkeessa on kehitetty helppokäyttöinen kokonaisuutta kuvaava malli, jota voidaan käyttää hyväksi myös taloudellisesti. Lisäksi hanke on tuottanut uusia jatkotutkimuskohteita.

FinDHC ry:n jäsenyritys Kauhavan Kaukolämpö on ollut mukana hankkeessa ja testannut tuoreen puun polttoa. Kauhavan Kaukolämmössä ollaan siirtymässä kaikissa lämpölaitoksissa tuoreen puun polttoon, sillä kokemukset tuoreen puun käyttämisestä ovat vakuuttaneet. Lue Ylen juttu aiheesta täältä.

Dosentti Raimo S. Timonen Helsingin yliopistosta kertoi alustavia tutkimuksen tuloksia Tampereen Kaukolämpö 2017 -tapahtumassa 24.11.2017. Lue Maaseudun Tulevaisuuden juttu aiheesta täältä.

TUOHI-hankkeen Puu palaa -päätösseminaarissa 20.4.2018 Seinäjoella kerrottin lisää tutkimuksen tuloksista. Lisää hankkeesta voit lukea Vaasan Yliopiston, SeAMK:in sivuilta sekä lehdistötiedotteesta.