Kannamme vastuuta

DSC9764 2web

Viikon 17 uutiskatsaus

Kaukolämmön kysyntä ampaisi energiakriisin vuoksi

FinDHC:n jäsenkyselyn tulokset osoittivat, että kaukolämmön kysyntä kasvoi merkittävästi vuonna 2022. Suurella osalla energiayhtiöistä liittämisresurssit tulivat kysynnän vuoksi vastaan. Kyselyn tuloksista uutisoi Kauppalehti.

Energiayhtiöiden vastauksista nousi myös esiin, että saatavat ARA-avustukset vaikuttivat kysynnän kasvuun. Taloussanomat ja Kaleva uutisoivat 25. huhtikuuta, että lämmitysremonttien avustushakemuksien ruuhkat on saatu purettua. Uutisointihetkellä avustusta riittää vielä noin 12 000 öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtajalle.

Kaukolämmön monet muodot

Kaukolämmön lämmönlähteistä on uutisoitu suhteellisen tiuhaan. Muun muassa Hämeen Sanomat uutisoi Loimuan hukkalämpöjen kartoittamistoimista. Aamuset-kaupunkimedia kirjoitti taas Paimion Lämpökeskus Oy:n kaukolämmön tuotantotavoista ja kuinka lämpökeskus ottaa vastaan paimiolaisten metsä- ja puutarhatöistä syntyvän puuaineksen, joka haketetaan ja poltetaan lämmöksi lämpöverkkoon. Vastaavanlainen mahdollisuus viedä risuja ja puutarhajätteitä kaukolämmön polttoaineeksi on yksi kaukolämmön palvelukonsepteista monella paikkakunnalla.

Vastaanotettavalla puutarhajätteellä voi olla suurikin merkitys paikallisessa kaukolämmön tuotannossa. Esimerkiksi Uudenkaupungin Sanomat uutisoi VSV-Energian rakennuttamasta kiinteän polttoaineen laitoksesta ja sen tuomista kauaskantoisista hyödyistä. Samalla nostetaan esille, että VSV-Energian vastaanottamat risut ja muu puuaines kattaa vuosittain kaikkien 120 kaukolämpöverkossa olevan omakotitalon lämmön tarpeen.

Polttoainetta Euroopasta

Vantaa sai pääkaupunkiseudun medioissa huomattavasti huomiota italialaisella roskalla. Vantaan Energia turvaa lämmön toimitusvarmuutta tuontijätteellä, ja muun muassa Yle uutisoi ilmiön syistä: Suomessa ei synny enää tarpeeksi jätettä. Kierrätysasteen nousu on toki itsessään hyvä asia. Vantaan Energia nostaa esille omassa tiedotteessaan keskeisimpiä syitä italialaisen jätteen ostamiselle: lämmön toimitusvarmuuden varmistamiseksi vastaavaa jätettä on hankittava jostain. Vaihtoehtoisena polttoaineena tuontijätteelle olisi vallitsevassa tilanteessa kivihiili tai muut fossiiliset polttoaineet. Vantaan Energia kertoi asiakkailleen myös viisi faktaa saapuvasta tuontijätteestä.

Asumisen hiilijalanjälki laskussa

Roskan määrä vähenee ja suomalaisten asumisen hiilijalanjälki pienenee. Yle uutisoi, kuinka iso ja positiivinen muutos on jo alkanut alalla. Asumisen päästöjen laskun pääsyy on energiamuotojen vihertymisessä. Merkittävin asumisen hiilijalanjäljen lasku perustuu siihen, että lämmitys- ja sähköenergia tuotetaan yhä suuremmaksi osin päästöttömillä energiamuodoilla. Myös uusien rakennuksien energiatehokkuudella on merkitystä kokonaiskuvassa.

Lämpöpumput lisääntyvät kaukolämmön tuotannossa

Lämpöpumppujen ja kaukolämmön välinen vastakkainasettelu ei ole kovinkaan hedelmällistä. Muun muassa Kauppalehti uutisoi lämpöpumppujen merkityksestä kaksisuuntaisen kaukolämmön tuotannossa. Hukkalämpöjen hyödyntämisessä kaukolämpöverkko on avainasemassa. Aamuposti uutisoi taas Riihimäen Kaukolämmön ilmavesilämpöpumppuinvestoinnista. Nyt toiminnassa olevilla ilmavesilämpöpumpuilla saavutetaan yli 1600 MWh vuosituotanto. Pumput ovat uuden tekniikan korkealämpötilalämpöpumppuja, joiden kylmäaineena on hiilidioksidi.

Kaleva uutisoi, kuinka Oulun Energia rakentaa Nokian uudelle kampukselle lämpöpumppulaitoksen. Energiakeskuksen hintalappu on noin 65 miljoonaa euroa. Nokian kampuksen jäähdytyksen yhteydessä syntyvä hukkalämpö hyödynnetään samalla Oulun Energian kaukolämpöverkossa. Tuotettu kaukolämpö vastaa noin neljää prosenttia Oulun Energian vuotuisesta kaukolämmön tarpeesta. Tämä tarkoittaa, että hukkalämmöstä tuotetaan arviolta 70 000 megawattituntia hiilineutraalia kaukolämpöä vuodessa. Rakennustyöt alkavat loppukesästä 2023 ja energiakeskuksen on määrä valmistua ja olla tuotannossa vuoden 2025 alkupuolella.

Energiayhtiön vuosikertomus nousi viikon luetuimmaksi

FinDHC lähestyi Markkinointi Uutisia ja kertoi eteläkarjalalaisesta markkinointitempauksesta. Markkinointi Uutisten yhdeksi viikon luetuimmista uutisista nousikin Lappeenrannan Energian heittäytymisellä ja luovuudella toteutettu vuosikertomus. Tutustu siis Lappeenrannan Energian vuosikertomuksen viralliseen musiikkivideoon. Vuosikertomuksen kuvituskuva pääsi myös tämän uutiskatsauksen kuvituskuvaksi.

Teksti: Justus Luokkanen
Kuva: Lappeenrannan Energia Oy