Viikon 36 uutiskatsaus
Hyvinkään Lämpövoiman lämpövarastosta kirjoitettiin lukuisissa medioissa, erityisesti koska kohde mahdollistaa öljyn ja maakaasun käytön vähentämisen. Muun muassa Yle, Uusi Suomi ja Kauppalehti kirjoittivat projektisuunnitelmasta. Varaston tarkoitus on siirtää lämpöä käyttöön hetkinä, joina sitä tarvitaan – ennen talvea varastoitu vesi on yli 80-asteista ja kun päivälämpötila laskee alle 5 pakkasasteen, energiavarastoa aletaan hyödyntämään.
Uusimaa kirjoitti, kuinka Porvoossa Enston tehdas ja Porvoon Energia toteuttavat yhteistyönä uuden tuotantotilojen jäähdytys- ja energiankeruujärjestelmän. Järjestelmässä tehtaan koneista syntyvä hukkalämpö siirtyy käytettäväksi kaukolämpöverkkoon. Tämä mahdollistaa vastavuoroisesti tuotantoprosessin jäähdytystarpeen tehokkaasti.
Yhteistyö toimii yhtenä esimerkkinä ilmiöstä Suomessa: sektori-integraatio eri toimialojen välillä mahdollistaa kahdensuuntaisen lämmön kuljettamisen, joka on tulevaisuuden hiilineutraaliustavoitteita ja energiansäästöä ajatellen välttämätöntä. Tämä on myös linjassa Energiateollisuus ry:n julkaiseman Energiaverkot 2035 -vision kanssa.
MTV3 uutisoi hallituksen kaavailemista sähkötuista sen eri muodoissa. Pitkän linjan Vihreiden poliitikko Osmo Soininvaara toteaa MTV3:n uutisissa, että kaukolämmön asiakkaat ovat onnellisessa asemassa: kaukolämmön hinnankorotuksia voidaan kutsua vähintään maltillisiksi suhteessa sähkönhintaan ja verratessa menokehitykseen esimerkiksi sähkölämmitteisissä taloissa.
Toinen syyskuuta Turun Sanomien pääkirjoituksessa tuotiin niin ikään esille, kuinka tuleva lämmityskausi koettelee erityisesti sähkölämmitystalouksia. Energiakriisi tullee ennen kaikkea vahvistamaan kaukolämmön asemaa. Samalla muistutetaan, että vaikka kaukolämmön hinnankorotukset eivät näy samalla tavalla kuluttajan lompakossa, energiansäästäminen ja huonetilalämpötilojen laskeminen on välttämätöntä. Jo yhden asteen alentaminen vähentää energiakuluja noin viisi prosenttia.
Teksti: Justus Luokkanen
Kuva: FinDHC
#astettaalemmas #kaukolämpö #sektoriintegraatio #energia